Europa press

Logo ep

    Cabanyal Íntim presenta en les cases del barri onze 'microespectacles' inèdits

    10:3221.10.2011

    VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

    La primera edició del Festival Cabanyal Íntim presentarà este cap de setmana un total d'11 propostes multidisciplinàries que s'allunyen dels espais escènics convencionals per a integrar-se en la intimitat de les cases particulars d'este antic barri de pescadors "amenaçat" per enderrocs i desallotjaments. Es tracta d'una sèrie de 'microespectacles' inèdits, creats expressament per a este certamen, d'uns 20 minuts de durada, la temàtica dels quals està vinculada amb la història del barri i els seus habitants.

    Així ho han explicat en roda de premsa els directors del festival, Isabel Caballero i Jacobo Julio, que han assenyalat que per a esta primera edició es té diversos creadors residents a València que criden l'atenció per la seua singularitat i originalitat. "A més, els sentim afins a la nostra visió d'un teatre íntim i pròxim, i que estan vinculats o compromesos amb la precària situació del barri", han explicat.

    Són artistes amb muntatges que s'estrenaran en la intimitat dels menjadors, dormitoris i cuines de les llars del Cabanyal, espais que han estat cedits pels propietaris amenaçats de desallotjament.

    Organitzat per la companyia Francachela en col·laboració amb la plataforma cívica Salvem el Cabanyal, la programació inaugural d'aquest any, que arranca este divendres amb l'actuació d'Elvisa Mekànica en L'Escorxador, oferix una selecció variada de peces escèniques d'avantguarda, que abracen des del teatre infantil i d'adults, a la dansa contemporània, el cabaret underground o les accions poètiques dramatitzades. Muntatges íntims i atrevits que utilitzen plantejaments singulars per a crear una proximitat amb els espectadors, i que es representaran entre quatre i huit vegades al dia per a grups reduïts de públic.

    A la presentació també ha intervingut la presidenta de Salvem el Cabanyal, Maribel Doménech, que ha recordat que la World Monuments Fund (WMF), l'organització de defensa patrimonial més important del món, ha inclòs al barri en el seu catàleg d'espais necessitats de protecció.

    Per esta raó, ha subratllat la importància i solidaritat del festival: "Es tracta d'una experiència innovadora, una trobada cultural que conjuga el teatre amb la problemàtica social i els espectacles del qual permetran als espectadors apreciar el valor històric de les cases del barri del Cabanyal".

    CÀPSULES ESCÈNIQUES

    Les històries i personatges d'este conjunt històric declarat Bé d'Interès Cultural, es tornen protagonistes en la primera edició del festival. Baix la direcció de Jaime Policarpo (Bambolina Teatre Practicable), l'obra 'La nòvia del pianista' submergirà al públic en la misteriosa història d'una de les seues veïnes, la nóvia d'un músic que tocava a l'antic Casinet del barri, i el seu tràgic desenllaç amb l'arribada de la Guerra Civil.

    L'actriu Lorena López, guardonada amb el Premi Abril a la millor Actriu de repartiment i intèrpret de la sèrie televisiva 'L'Alqueria Blanca', serà l'encarregada de recrear este relat al saló d'una de les cases. Ha mostrat el seu entusiasme "per poder participar en un festival amb unes particularitats tan especials i poder donar visibilitat a través del teatre a un patrimoni que es troba en perill".

    La dansa contemporània estarà present en el festival amb la jove companyia Mou Dansa i la seua peça 'Bucle. Aproximació a una parella', amb coreografia de Juan Pinillos i interpretada pels ballarins Mareta Jiménez i Abel Martí. Resident a Manises, Mou Dansa ha col·laborat en diversos projectes conjunts amb companyies com La Fura del Baus. El seu últim muntatge, Pure Pleasure, va guanyar l'II Certamen Nacional de dansa clàssica, espanyola i contemporània de Sevilla, reconeixement al qual s'unix el del Certamen Internacional de Dansa Burgos-Nova York, en què ha rebut el Premi a la Millor Companyia Intèrpret.

    Els personatges més extravagants que han desfilat pel passat i el present folklòric del Cabanyal es donaran cita, per part seua, en 'Seres excéntricos', un espectacle de cabaret underground, dirigit i interpretat per Rampova Cabaret i Graham Bell Tornado, que rescata de la memòria artística a la llegendària Pepica la Pilona o el glamour deñ dandi Rosaura en un ambient distès només apte per a públic adult.

    Proposta de tall íntim que fusiona el teatre documental amb el teatre de ficció és el muntatge 'Fragmentado' del Teatre de la Catrina. Protagonitzat per Desirée Belmonte i Pau Gregori, amb audiovisual d'Antonio Segurado, es tracta d'una proposta escènica que busca diluir les fronteres que dividixen la realitat i la ficció en un espectacle en el qual s'involucra als veïns d'este històric barri situat a ribes del Mediterrani.

    Alhora, la poesia dramatitzada desembarca en el festival amb el vaixell poètic de Vociferio i els seus dos micro espectacles: 'Hombre mamut (avistando tierra)', interpretat pel performer Raúl Lago, i 'Carrusel de los niños perdidos', protagonitzat per Clara Carbonell i Carlos Luna. L'art de l'audiovisual recala també en esta primera edició amb la projecció de 'Benvinguts al Cabanyal', dissenyat per Doctora Aurelia-Lliga Gomis, i 'Mi casa transformada', de Merce Tienda i Ramón Jiménez. I inspirades en tres relats literaris sobre el Cabanyal són les Cronofonías que encarnen Bruno Belloch, Vanesa Abad i Lucía Chaveli, baix la direcció artística de José Luis Serrano.

    PÚBLIC INFANTIL

    La primera edició del Festival Cabanyal Íntim es bolca també en el públic infantil amb dos muntatges "molt atractius". 'Mama natura', dirigida a xiquets de 0 a 3 anys, i 'El "gordo" del mercat'.

    Els impulsors de Cabanyal Íntim ressalten que aquesta iniciativa "naix amb la voluntat de donar suport a un barri que lluita des de fa anys per a frenar la seua gradual degradació i demolició". La seua primera edició suposa "un pas més enllà de les jornades de Portes Obertes, esdeveniment cultural organitzat per Salvem el Cabanyal, en què els veïns del barri obrin les portes de les seues cases durant tres caps de setmana consecutius per a albergar diferents exposicions pictòriques, fotogràfiques o escultòriques", han conclòs els organitzadors en un comunicat. [FIN]

    Resum

    • Última Hora

      • Espanya

        • Món

          • Economia

            • Cultura

              • Societat

                Cercador

                Últimes notícies