Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

05.08.2014

Millor petits

Hi ha deu bancs al món que es consideren el cor del sistema financer global, i un d'aquests és Credit Suisse. Es tracta d'una de les institucions bancàries més reconegudes del món i ha superat la crisi amb menys problemes que qualsevol altra que se li puga comparar. És un dels grans, i ho dic per remarcar una cosa que ha dit i que no ens hauria de passar per alt.


El servei d'estudis del Credit Suisse ha fet públic un estudi sobre l'èxit dels països petits, i l'ha fet incorporant-hi Escòcia, Catalunya i Flandes, simulant com serem quan siguem estats independents. I el resultat no deixa cap espai per al dubte o l'especulació sobre els beneficis de la independència. Tampoc no convé defugir que, segons que diuen ells mateixos, la raó de fer aquest estudi és avaluar què passaria si Escòcia i Catalunya fórem independents.


En el nostre cas concret, la Catalunya independent passaria a ocupar la posició número vint del seu rànquing d'excel·lència, basat en l'Índex de Desenvolupament Humà. El detall interessant i que cal tenir en compte és que l'actual estat espanyol (amb Catalunya encara inclosa) ocuparia la posició vint-i-tresena, però l'estat espanyol amb Catalunya ja exclosa cauria en picat fins a la posició trentena. Set llocs més avall de cop i volta.


Margalló, però, continuarà dient que Espanya va bé, que Catalunya és un desastre i que sense ells flotarem en l'espai sideral. Bien sûr…




L'opinió dels subscriptors. (Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Si creieu que també podeu ajudar-nos, apunteu-vos-hi en aquesta pàgina.)




Rosa Lleonart


Crido l'atenció sobre el fet que Credit Suisse no estudia en aquest informe només quins són els estats més eficients i per tant millors, els petits, sinó també sobre el fet de quins són els millors estats per als seus ciutadans. Aquí hi ha la clau del valor de l'informe. No només diu que Catalunya aniria molt millor si fos un país independent. Sobretot el que diu és que als ciutadans de Catalunya ens aniria molt millor. I concretar això és, a parer meu, essencial.


Josep Usó


Pel poc que conec dels bancs suïssos, son extraordinàriament eficients. No de bades fa molts i molts anys que s'afanyen a recollir i mantindre allà, ben segurs, els diners de tot el món. Si el totpoderós Credit Suisse publica un estudi sobre com quedaria una Catalunya independent, pot ser signifique que ja està indicant als seus clients i inversors què és el que han de fer. Perquè ells van al seu negoci. No son, en cap cas una ONG. 
Per exemple: quan començà a veure's l'abast de la crisi, Credit Suisse ja havia venut la seua divisió d'assegurances (Winterthur). Al voltant de 2007 ja ho havien venut. Aleshores, la seu espanyola estava a Barcelona i ara, la seu de AXA (l'asseguradora francesa que la va comprar), està a Madrid.
Amb això, només vull dir que posen el negoci davant dels sentiments. Si ara suggereixen que a Catalunya li anirà millor fora d'Espanya que dins, pot ser és que ja s'estan posicionant en els nous mercats que hi haurà.




Octavi Monsonís


És bo que aquesta mena de notícies es difonga al màxim entre la ciutadania catalana per tal que es conega amb profunditat les conseqüències de la decisió que cada català prendrà el 9N.


Un estat català, que ocuparà el lloc 17 del rànquing, segons el banc suís, podrà garantir millor els serveis socials, la sanitat, l'educació, la dependència, els subsidis d'atur, la cultura, la llengua, etc. i, especialment, estarà molt ben preparat per mantenir, i augmentar fins i tot, les pensions.


Romandre on som ara, en canvi, significa estar contínuament amb l'ai al cor perquè les retallades als serveis socials sembla no tenir final. A banda que els atacs al català, a l'ensenyament en català, a la cultura i a la personalitat catalana es faran més intensos i que els setze mil milions d'euros anuals continuaran desapareixent de Catalunya.


Les pors que l'estat espanyol vol posar al cos dels catalans indecisos topen contra els estudis seriosos d'experts i de la banca "neutral". En realitat aquestes pors són les seues pròpies pors per com quedarà Espanya sense Catalunya.
Per cert, les dades que maneja la banca suïssa no són les mateixes que disposa la banca catalana? Jo crec que sí i, per tant, si el Sabadell i La Caixa no diuen ni mu significa que volen enganyar i confondre el ciutadà català. Ai, redéu, quin paper més galdós que juguen. N'estic convençut que no els eixirà gratis.



Mail Obert