Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

21.07.2014

L'horror de Gaza

Ahir va ser el pitjor dia d'ençà que Israel va ordenar una ofensiva total sobre Gaza, en la qual ha fet entrar també l'exèrcit de terra. El balanç de morts, especialment civils, és enorme i intolerable. La conducció de les operacions per part de l'exèrcit d'Israel s'ha allunyat molt de la proporcionalitat i el respecte i protecció de la població civil que la llei internacional reclama.


Gaza és avui un parany mortal per a centenars de milers de persones sense escapatòria. L'operació de l'exèrcit israelià no deixa als civils cap possibilitat d'apartar-se del conflicte. Diuen que els avisen. Però no poden fugir enlloc, no poden anar enlloc. Gaza no té cap porta oberta per on puga anar-se'n ningú. No hi ha manera d'escapar-se, doncs, dels combats, i encara menys si són de la duresa que vam veure ahir. En aquestes condicions, avisar no és cap gest humanitari.


Hi ha moltes coses que es poden discutir d'aquest conflicte, segurament massa. Però també n'hi ha algunes que no. 


Hom pot discutir-ne l'origen. Si van ser els tres joves israelians assassinats o si això només fou una excusa. Si l'operació egípcia contra els túnels va precipitar una reacció israeliana, pensant que Hamàs era més feble que mai. Es pot argumentar que calia aturar el llançament de coets o l'ús dels túnels. Si cal, podem remuntar-nos als dos fills d'Abraham, mirar amb lupa els mapes de la colonització o invocar la xoà i la nakba. Sempre trobarem un argument darrere el darrer argument. Una raó contra la raó de l'altre.


Però res no pot justificar aquesta manera d'atacar Gaza, acorralant, junts i sense possibilitat de separar-los, militants o simpatitzants d'Hamàs al costat de simples ciutadans palestins que ja passen prou penúries per a viure en un dels territoris més desesperats i desesperants del planeta.


L'operació activada a Gaza potser servirà militarment per a aturar ara el llançament de coets o fins i tot per a desmantellar Hamàs. Però no cal entendre gaire en política per a adonar-se que, per la duresa i la manca de contenció, aquest acte mantindrà el conflicte durant dècades i alimentarà l'odi contra Israel durant anys. 


Fa decennis que tots sabem que la pau a Llevant demana inevitablement l'existència de dos estats, Israel i Palestina, viables, democràtics, estables en les fronteres reconegudes internacionalment per a la partició i sobirans --sense interferències de l'altre de cap mena. I no hi ha cap més camí sinó aquest. L'aniquilació de l'altre, ho intente qui ho intente, simplement no pot passar ni passarà.





L'opinió dels subscriptors.
 (Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Si creieu que també podeu ajudar-nos, apunteu-vos-hi en aquesta pàgina.)




Pep Agulló


El que està passant a Gaza mereix molt més que un comentari. És una ignomínia per a la nostra civilització, com ho van ser en el segle XX la barbàrie nazi o la bomba d'Hiroshima. He llegit que molts rabins esperonen als colons a matar el màxim de palestins, fins les dones perquè no en portin més al món. Que no ens faci por dir les coses pel que són: un pur genocidi tolerat per Occident.




Ramon Aleu


No puc estar d'acord amb aquest editorial. Ignora el patiment diari del poble israelià com si això no tingués cap importància i només la tingués el del poble palestí. Cada dia, cada dia, cauen coets des de Gaza sobre les ciutats d'Israel. I si no causen morts és només per la gran preparació del Tsahal, l'exèrcit d'Israel, i per aquesta meravella tecnològica d'escut que ha desplegat per a evitar-les. No per cap altra raó. Dieu que no tothom que viu a Gaza és membre de Hamàs però deixeu-me dir que tothom permet que Hamàs llenci els seus coets. 



Josep Usó



Cada dia que passa, la barbaritat de Gaza és més i més gran. Cap mort és justificable, però en aquest cas, i no és la primera vegada, s'usen armes terribles (recorde jo en la anterior ofensiva terrestre contra la població civil usar bombes de fòsfor). 


Els morts son civils, xiquets, dones i vells. I també algun milicià o militar. Faltaria més. Algun. Però és esgarrifós veure com tots ens ho mirem amb una certa indiferència. 


I sembla que, malgrat totes les religions, fanatismes, raons i justificacions possibles, hi pot haver la més vella de totes: els diners. Es diu que al davant de tota la costa mediterrània de l'Est (també davant les costes de Gaza), hi ha gas natural. Si fóra veritat, totes les raons de tots dos bàndols quedarien com a titelles de les raons de les grans corporacions multinacionals.


És imprescindible que totes dues parts negocien la pau i que facen fora els extremistes inhumans dels dos bàndols.
En cas contrari, aplicant allò tan vell i bèstia de "ull per ull", el món acabarà cec. 




Narcís Bagué


Com deia Gandhi "el que s'aconsegueix amb violència només es pot mantenir amb violència". Dit sigui de pas aquesta serà la nostra gran virtut en el procés, que ho estem fent pacíficament i amb il.lusió.

Mail Obert