Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

15.07.2014

La ruta a l'estat independent

L'informe que va presentar ahir el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) és una nova fita important en el camí a la independència. Recordem que és tan sols un ens assessor, però és part de l'estructura de la Generalitat. De manera que les seues recomanacions s'han d'entendre sempre en aquest context oficial. I és en aquest context que resulta encara xocant, venint d'on venim, sentir el president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, parlar amb tanta rotunditat i concreció de com es crearà el nou estat català.


L'informe presentat ahir explica amb detall què passarà a partir del dia D+1. Com el Principat passarà de ser una comunitat autònoma d'Espanya a ser un país independent. Els detalls tècnics, especialment jurídics, de l'informe són una guia determinant de la manera com el parlament i el govern de Catalunya hauran de moure's per fer el pas que reclama la majoria del país. Cal lligar molts caps i cal fer-ho molt bé --ací, no s'hi valen improvisacions. I l'informe detalla tant com es pot detallar avui, reconeixent que una part de tot allò que passarà no la sap ningú ni la pot saber ningú encara. Si de cas, ja improvisarem. Però no és igual improvisar sobre una guia sòlida que improvisar en el buit.


Tanmateix, he de dir que des de divendres estic intranquil. El parlament va explicar com seria la consulta del 9-N i l'anunci de qui votaria i com es votaria difereix substancialment de la proposta que havia formulat el CATN. S'ha reculat. I això em preocupa molt. Entenc que els diputats poden pensar que el consell s'equivoca i variar-ne les opinions. Però si ho empitjoren, si --com en aquest cas-- proposen un cos electoral incongruent i que pot originar molts problemes a l'hora de la votació, crec que si més no tenim el dret de demanar-nos de què ens serveix aquest consell i els dictàmens tan documentats que emet. 

Mail Obert