Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

22.05.2014

El pòrtic de diumenge

Diumenge a la nit em sembla que haurem d'estar especialment atents a la lectura dels petits detalls. Ací i allà. Cau el PSC o no cau? Quina relació de força hi ha entre PSPV per una banda i Compromís i Esquerra Unida per una altra? Com baixa, si baixa, el PP? Com baixa, si baixa, el PP-PSOE? Quines opcions emergeixen: Compromís, Ciutadans, Podemos? I què fa Bildu? Quin resultat obté l'extrema dreta més extrema?


Evidentment hi haurà la gran fotografia, l'abstenció, els escons, els resultats i tot això. Però insistesc que aquesta volta els detalls seran molt i molt importants. Perquè d'alguna manera aquestes eleccions són un pòrtic. Un pòrtic claríssim del referèndum del novembre, però també un pòrtic ineludible de les eleccions valencianes i balears, i les municipals, que es faran just de demà en un any.


Per això estic segur que aquestes setmanes vinents, amb els resultats i els detalls petits damunt la taula, hi haurà molts moviments, segurament algun de molt espectacular. Socialistes, sobretot al Principat, que faran comptes i potser càlculs directament personals d'on els porta el perenavarrisme. Convergents i republicans que es miraran de cua d'ull i espere que no es facen mal ells amb ells. Hi haurà el debat sobre quin preu costa Unió a CDC. I el món del PP valencià que potser s'adonarà de sobte del nivell de la tragèdia. Però també l'esquerra. Ximo Puig va fer ahir a Tortosa unes declaracions espantoses que l'invalidarien gairebé per a governar amb Compromís i EUPV. De fet semblava com si llançàs una instància per a la gran coalició amb el PP....


Xifres i xifres. Seran aquests petits detalls que faran interessant el recompte de diumenge. Serà sobre aquests detalls que pararem sobretot l'atenció de VilaWeb. Perquè el futur sembla que comença a prendre cos i això sempre és notícia.



L'opinió dels subscriptors (Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Si també voleu ajudar-nos aneu a aquesta pàgina.)


Manel Bargalló: El més importat és que els vots dels partits a favor del dret a decidir, és a dir, CiU, ERC i ICV EUIA sigui superior amb escreix del PSC-PSOE, PP, C´s i la resta.També és important, que aquests darrers dos dies, el furor de la batalla electoral no passi factura a la imprescindible bona relació pel procés entre CiU i ERC.  La notícia apareguda ahir el vespre a on CiU demana a ERC que deixi el "to prepotent" arran del vídeo electoral d'ERC a on es caricaturitza la figura del Duran és un exemple del que no hauria de passar. No estic senyalant qui és el culpable d'aquesta mala noticia. La culpa és de tots i de ningú. El problema és que quan dos formacions es barallen per un mateix electorat, és normal que cadascun dels partits miri de criticar a l'altre o de definir-se com el que és més adequat per aconseguir l'objectiu que desitja l'electorat. És qüestió de temps que acabi surtin la confrontació entre ells. Espero que l'aigua no arribi al riu i que tot quedi oblidat, perquè a partir del 26M, caldrà deixar-nos de retrets i anar tots a una per aconseguir que el 9N es pugui votar per la independència. Els propers mesos seran molts durs. Rebrem atacs per tots arreu i caldrà un govern de la Generalitat ben fort per poder sobreviure fins el Novembre. CiU i ERC es veuran obligats a pactar i fins i tot es probable que malgrat les reticències d'ERC , que aquest partit haurà d'acabar entrant al govern.Dit això, remarco que el més important és sobretot que hi hagi una bona participació i que els vots sobiranistes superin els unionistes. 


Francesc Estall: això de rellegir el detall dels resultats em recorda un fet que aquests dies m'ha intrigat. Resulta que l'estat s'ha dedicat a detenir gent per fer piulades d'un to massa passat de voltes. Quatre detinguts i d'ells tres a València. Tres. I perquè justament a València?, que no hi ha eixelebrats a la resta de l'estat per detenir?.
I la meva resposta és que ho fan per a defensar el sistema. Un eixelebrat a Santander no farà trontollar el sistema, si no guanya el PP ho farà el PSOE, i potser els esgarrapi vots UPyD, però el sistema es manté intacte. I tenir gent emprenyada a Saragossa, o Mérida o León o Cadis no farà trontollar el sistema. Però a València deuen veure venir que s'estavellen, i que el PSOE els va darrere, i que en surten uns de nous i que aquests poden qüestionar si aquest sistema és el que volen, i fins i tot aquests nous poden arribar a manar. I que a València es qüestioni el sistema quan a Catalunya la gent malda per sortir d'aquest estat els deu encendre les alertes.
Així que sí, mirem els detalls d'aquestes votacions, que a València es pot estar covant una sacsejada a l'estaca.


Joan Goma: La lectura que faran els profetes habituals ja ens la podem imaginar. La participació a Catalunya ha baixat respecte de les eleccions catalanes. Per tant el suflé independentista es desinfla. ERC + CiU no passen del 50% dels vots (o del cens si cal). Per tant no hi ha prou suport a la independència. CiU té menys vots que a les catalanes passades. Per tant Mas ha de dimitir i Duran ha de reconduir CiU cap a la submissió a Espanya disfressada de tercera via.

Lògicament no els farem ni cas. Lògicament llegirem l'altre cara de la moneda. Lògicament llegirem la lletra petita. Però ens equivocaríem si ens limitéssim a això. Hem d'aprofitar l'experiència per aprendre'n de cara al 9-N. Sobretot es equivocaríem si ens va bé o molt bé (com previsiblement passarà) i en comptes d'aprendre'n ens relaxem. Al 9-N hem de guanyar per golejada. Al 9-N hem d'anar a totes. I no hi hem anat. N'hem d'aprendre i rectificar.


Josep Usó: D'acord amb que els detalls de la nit electoral seran molt i molt interessants. Des del País Valencià, jo personalment espere veure tres coses: La baixada del PP, l'entrada de Compromís i també la davallada dels socialistes. No és per les declaracions de Ximo Puig, només. És que ja fa anys que no tenen cap mena de discurs polític. Únicament quatre tòpics i dues vaguetats; però van a remolc de Ferraz (ells en diuen així). I Ferraz, a remolc de Gènova.
En altres paraules: quan s'arriba al moll de l'os, el primer per a ells, és la indisoluble unidad de la patria. I no hi ha res més a dir. Al menys, ells mai diuen res més. Es veu que també viuen del mateix que els del PP.
Al capdavall, recordeu que el primer director del difunt canal 9, fou un tal Amadeu Fabregat. I penseu també que molts ex-ministres socialistes, també estan endollats en empreses que viuen del BOE (elèctriques, bancs, telefòniques i coses així). Es veu que no serveixen per gaire més.
Espere gaudir, de la nit electoral. Especialment, veient com es justifica el que passa. Al meu poble, d'aquesta mena de justificacions que jo espere, se'n diuen "excuses".
Però, segons el que facen, després que no es queixen.

Mail Obert