Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

23.03.2012

CiU i la independència

Un partit polític és una espècie de realitat viva que es mou per ressorts més complicats i més complexos que no sembla. Fins i tot en la raquítica democràcia espanyola, amb els partits durament encastats en el poder que els atorga una llei electoral pensada perquè la cúpula en detingui el control, un partit no sempre es mou com voldríem. Ni d'una manera previsible.


La Convergència que avui comença el seu congrés a Reus és, en aquest sentit, una força política difícil de reconèixer i clarament en ebullició. Especialment en la qüestió nacional, si mirem dos anys enrere és complicat de copsar fins a quin punt ha evolucionat cap al sobiranisme –i és ben cert que en algunes altres coses no sembla que s'haja mogut del seu discurs tradicional ni que haja passat vuit anys en l'oposició.


Però, quant al futur del país, l'evidència és clara. De fet, he arribat a pensar si l'efecte més gros de les consultes sobiranistes no fou d'alliberar el votant mitjà de Convergència, que de sobte es trobà còmode votant per l'estat propi i que cada vegada ha assumit amb més naturalitat i amb menys manies no pas que l'únic futur siga la independència, sinó que el futur més sensat és la independència.


Convergència no és un partit que es declare independentista, però diria que ja és un partit d'independentistes, possiblement, fins i tot, el partit més votat pels independentistes. I gestionar aquesta discrepància formal estic convençut que serà una de les tasques principals de la nova direcció que eixirà d'aquest congrés.


I això perquè ni tan sols un partit tan fort i segur com Convergència no té assegurada l'adhesió incondicional dels seus. I és que em fa l'efecte que, si bé a aquests 'seus', el debat formal i la definició de què són ara els importa poc, no perdonarien, en canvi, que es perdés l'oportunitat quan es presente. Que es presentarà.



PS. Les dades que han donat avui sobre els assistents al congrés, els delegats, semblen confirmar la meua sensació: 71% vol l'estat propi i el 91% votaria que sí en cas de referèndum...

Mail Obert