Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

08.03.2012

Això, ho paguem tots

Mireu que fàcil: nyam! Unnim per al BBVA, i no passa res. Com no va passar res quan Caja Madrid es va menjar Bancaixa o quan... El sistema de caixes, ens el desmunten davant els ulls. I espereu que no han acabat encara.


La venda (en podem dir venda, d'això o és un regal?) és cridanera. El BBVA ha pagat un euro, un!, per allò que fa dos anys eren les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu o, dit d'una altra manera, el BBVA ha pagat un euro pels 28.538 milions d'euros en actius que té Unnim. L'estat, a més, l'ajuda amb 953 milions a fer la compra i encara assegura el BBVA contra possibles maldecaps a deu anys vista. I el BBVA, que ja es va quedar fa anys Banca Catalana en una altra polèmica operació, torna a provar d'entrar al Principat, on les coses mai no li ha anat gaire bé. Però ara pagant tots. Indecent.


És el darrer cop, de moment. Si fa dos anys llargs teníem quinze caixes amb seu pròpia, ja no en resten sinó tres. Dues són tan petites que les deuen considerar insignificants (Caixa Ontinyent i Caixa Pollença); i la tercera, la Caixa, no la poden liquidar perquè és massa grossa. De moment. Ara, sobta de veure que aquest país es deixe robar amb una facilitat astoradora. A sobre, mentre ens parlen de retallades i d'austeritat, l'estat es gasta els nostres impostos comprant caixes per regalar-les a la gran banca... i ningú no diu res.


 

Mail Obert