Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

22.12.2010

Potser ara podríem enraonar...

La ministra Sinde i el president Zapatero s'han estavellat al Congrés. Havia de passar un dia o un altre però just ha passat amb una llei que ha aconseguit posar en màxima tensió la xarxa. El debat ha estat tan crispat que pràcticament no ha existit. Però ara seria un bon moment per a tornar-ho a intentar.

Dir que els qui són favorables a la llei són uns honrats treballadors de la cultura i els qui ens hi oposem una colla de pirates és simplement ridícul. Com ho és dir que els qui pensàvem, i pensem, que aquesta llei és un error propugnem tots que ningú no pague mai res enlloc.

Jo sóc contrari a la llei Sinde i no és difícil d'imaginar que sóc favorable a fer pagar als consumidors dels productes que jo cree, que tots creem. Però hi ha maneres i maneres, i no crec que siga raonable d'imposar un sol mètode, el dels drets d'autor tal com regeixen avui, perquè, sincerament, crec que no s'adiuen amb la realitat social que ens envolta. I encara menys si la gestió depèn d'una societat que no em mereix gens de confiança i que és una font contínua d'escàndols. I si la meua posició és atacada amb xantatges per comptes d'arguments. I si el govern s'atorga entre més drets, el de tancar webs..., per exemple.

A tot el món es van inventant noves maneres de treballar i de cobrar les creacions intel·lectuals, i n'hi ha que ja han provat clarament que funcionen: des del Creative Commons als micropagaments estil iTunes. Si 'ells' volen discutir, heus ací unes quantes bases per a començar a parlar. Però si, des d'una pretesa superioritat moral, continuen negant-se a escoltar res que no siguen les seues idees i proven d'imposar els seus criteris, aleshores espere que s'hagen adonat que les coses no són tan senzilles com els pareixien...

Mail Obert