Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

11.10.2010

Sorpresa al Parterre

Fou molt comentat, dissabte, que per primera volta la policia defensàs els valencians demòcrates de l'habitual atac de l'ultradreta durant la processó de la senyera. Defensar potser és dir massa, però féu que pogueren entrar en l'acte i evità que foren agredits. Que el 2010, i a Europa, això siga notícia ja és ben significatiu.

Qui no haja vist mai l'anomenada processó cívica de la senyera no es pot fer una idea de què és: bàsicament, una concentració de gent gran, emmarcada i acomboiada per grups d'extrema dreta que, mentre l'esquerra detenia un cert poder, es dedicaven a agredir-ne els representants, i que ara victoreja els seus capitostos naturals, tan ben aclofats a la casa de la ciutat i al palau de la Generalitat.

Durant dècades hi ha hagut grups de demòcrates i de valencianistes que han provat d’entrar-hi, per impedir que la celebració restara en mans de l'extremisme ‘blavero’ i espanyolista. L'any passat grups violents amb banderes espanyoles ho tornaren a impedir a colps. Però enguany la policia ha custodiat els membres, sobretot del Centre d'Actuació Valencianista i del Bloc Nacionalista Valencià, que pogueren participar en la marxa sense més incidents, encara que amb molta tensió, fins a l'estàtua del rei en Jaume, al Parterre.

Diuen que això ha ocorregut, sembla, perquè el Ministeri d'Interior espanyol havia donat ordres concretes d'impedir que els feixistes s'apoderaren del centre de València, com solien fer cada Nou d'Octubre al matí. I que això obeeix, entre més raons, a la pressió que rep des de les institucions europees, que observen amb alarma que València és una de les ciutats de la Unió on l'extrema dreta violenta la campa amb més tranquil·litat. El ja famós informe Raxen en va parlar en aquests termes i és possible que siga la causa d'aquest canvi d'actitud sobtat.

Tant de bo, per tant, que la permissivitat amb l'extrema dreta s'acabe. Però fins i tot si així fóra, no hauríem d'oblidar que València, durant més de trenta anys, amb governs adés del PSOE adés del PP, ha hagut de suportar una situació insòlita a Europa, com era que els poders públics i, molt especialment la policia, protegissen els ultres i perseguissen els demòcrates. Que això, en part, també explica què vivim ara.

Mail Obert